Gebeurtenissen.com

Geld moet rollen om de economie gaande te houden
Door Marianne van Buitenen

Burgers worden aangespoord om geld uit te geven. Dit is nodig om de economie te herstellen, te stimuleren en gaande te houden, dat roepen politici ons regelmatig toe. Het is niet de bedoeling dat mensen op hun geld gaan zitten, want dat is slecht voor de economie. Het ‘spel der economie’ moet dus gespeeld worden door geld te laten rollen, want anders loopt het spel vast!

De knikkers
Aan dat spel wil een aantal Groot-Geld-Verzamelaars echter niet meedoen. Want het is juist hun 'sport' om zoveel mogelijk geld te verzamelen en het dan stevig en langdurig vast te houden. Dat daardoor in de onderste regionen van het spel schaarste ontstaat, is niet meer dan logisch en hoe langer het spel duurt hoe groter de schaarste wordt.

Inmiddels wordt het spel der economie al zeer langdurig gespeeld, waardoor het steeds duidelijker wordt dat het spel al behoorlijk is vastgelopen. De knikkers (het geld) waar het allemaal om gaat, hopen zich steeds meer op.  Ze blijven bovenin vastzitten en dat stagneert het gehele spelsysteem. De leidingen naar beneden moeten hoognodig worden doorgestoken of worden vervangen.
Het grootste probleem is echter, dat de veroorzakers van de verstoppingen denken 'dat het zo hoort'. Dat ze het recht hebben om het spel op deze manier te spelen en dat er dus helemaal geen probleem is.

De verhoudingen
Nu is het intussen zo gigantisch uit de hand gelopen, dat de vijfentachtig rijkste mensen ter wereld evenveel geld bezitten als de 3.5 miljard armste mensen samen. Dat blijkt uit het rapport ‘Working for the Few’, dat Oxfam Novib in januari 2014 presenteerde  tijdens het 'World Economics Forum' in Davos. Klik >>hier<< om het rapport te lezen.

Hoe de verhoudingen in rijkdom -procentueel gezien- in Nederland liggen is, zover ik weet, niet bekend. Maar over de situatie in Engeland is in ieder geval wel meer naar buiten gekomen. Daar bezitten op dit moment vijf families meer geld, dan de armste 20% van de bevolking (12,6 miljoen mensen). Hierover publiceerde ‘The Independent’ >>dit artikel<< op maandag 17 maart.

Oplopende verschillen
Volgens het IMF (Internationaal Monetair Fonds) gaat het grote verschil in rijkdom ten koste van economische groei. Landen met kleinere verschillen tussen arm en rijk, hebben minder economische problemen dan landen met grote verschillen. De verschillen lopen in een steeds sneller tempo op en dát… zou zelfs de rijkste der rijken moet verontrusten!

maart 2015

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Harry | Antwoord 05.05.2015 17.08

http://www.groene.nl/artikel/en-dus-moeten-de-lonen-omlaag

http://www.groene.nl/artikel/en-dus-moeten-we-bezuinigen

http://www.groene.nl/artikel/de-crisis-is-toch-voorbij

Lia | Antwoord 18.03.2014 02.39

Het ontbreekt de rijke elites volkomen aan inlevingsvermogen, zij willen of kunnen niet begrijpen wat zij veroorzaken!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

03.05 | 01:23

Uiteraard teken ik!

...
30.04 | 12:17

Het is ongelooflijk triest dat men bewust de wereld naar de knoppen helpt. Hoe moeten ze dat verantwoorden naar kinderen en kleinkinderen.

...
30.04 | 12:10

Ik stem niet omdat ik aan niemand de macht geef om over mij te regeren op de manier zoals ze doen.

...
28.03 | 11:20

Nadat ik(70+) mijn eigen gemaakte wietolie (onder de tong 3-5 druppels per nacht) ging gebruiken zijn mijn wratten onder mijn oksels allemaal verdwenen. Hoera!

...
Je vindt deze pagina leuk