Gebeurtenissen.com

Zit achterdeur coffeeshop wel zo dicht als we denken?
Door: Marianne van Buitenen

Regulering van de achterdeur van de coffeeshop, het kabinet blijft volhouden dat dit onmogelijk is. Een onthullend interview met prof.mr. J.G. (Jan) Brouwer - hoogleraar Algemene Rechtswetenschap- werpt echter een geheel ander licht op de zaak.

In het jaar 2005, werd door de Nederlandse regering aan het gerenommeerde T.M.C. Asser Instituut gevraagd, om te onderzoeken of het reguleren van de coffeeshop achterdeur haalbaar was binnen het Internationaal recht. De uitslag van het onderzoek, waarin deze vraag positief werd beantwoord, verdween vervolgens spoorloos. Direct daarna werd er door voormalig minister Donner een tweede onderzoek aangevraagd bij het Asser Instituut, dit keer met een geheel andere formulering.
In dit tweede onderzoek was de vraag of het gedogen kon worden uitgebreid, zonder dat dit in strijd was de internationale VN drugsverdragen. Door de vraag op deze manier te stellen, was de uitslag van het rapport dat dit niet mogelijk was.
Door de nadruk nu te leggen op uitbreiding van het gedogen, in plaats van op het legaliseren, kwam er wél een uitslag die binnen het cannabisbeleid van de regering viel. Gedogen heeft immers een illegale status, en iets dat (nog) illegaal is kan niet worden uitgebreid.

Publiek geheim
Volgens prof. Brouwer is het verdwenen rapport zo langzamerhand een publiek geheim. Iets waar niet hardop over mag worden gesproken, maar waar iedereen zo langzamerhand over weet.
“Als de voordeurpolitiek niet in strijd is met internationale verplichtingen,” vertelde hij verder, “dan kun je niet met droge ogen beweren dat de achterdeur niet gereguleerd zou kunnen worden.”

Maart 2012

Bekijk hieronder het interview met prof.mr. J.G. Brouwer

Dit artikel verscheen ook bij Bangersisters.nl

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

03.05 | 01:23

Uiteraard teken ik!

...
30.04 | 12:17

Het is ongelooflijk triest dat men bewust de wereld naar de knoppen helpt. Hoe moeten ze dat verantwoorden naar kinderen en kleinkinderen.

...
30.04 | 12:10

Ik stem niet omdat ik aan niemand de macht geef om over mij te regeren op de manier zoals ze doen.

...
28.03 | 11:20

Nadat ik(70+) mijn eigen gemaakte wietolie (onder de tong 3-5 druppels per nacht) ging gebruiken zijn mijn wratten onder mijn oksels allemaal verdwenen. Hoera!

...
Je vindt deze pagina leuk