Gebeurtenissen.com

WikiLeaks crowdfunding: Binnen 3 dagen bijna 60% van beloning voor info over TTIP binnen
Door Marianne van Buitenen

Op dinsdag 11 augustus werd door WikiLeaks een crowdfunding campagne gestart om €100.000 bij elkaar te krijgen. Het geld wordt ingezameld als beloning, wie erin slaagt om de inhoud van Europa’s ‘most wanted secret’; TTIP, door te spelen aan WikiLeaks, krijgt het bedrag in handen. Al snel blijkt dat heel veel mensen enthousiast reageren en willen deelnemen aan de inzamelingsactie. Want slechts enkele dagen later, in de nacht van 13 op 14 augustus, staat de teller al op bijna 60% van het streefbedrag.

Het filmpje dat onderaan dit artikel staat, werd door WikiLeaks op Youtube gezet. Het maakt goed duidelijk hoe belangrijk het is dat er openheid komt over de achter gesloten deuren gehouden onderhandelingen. TTIP zal effect hebben op iedere EU lidstaat, maar toch krijgen zélfs de EU parlementariërs slechts zeer beperkt toegang tot de onderhandelingen over de handelsovereenkomst.

Beveiligde leeskamer
In het elf minuten durende filmpje, dat zeer de moeite van het bekijken waard is, legt Julian Assange van WikiLeaks hierover het volgende uit: “Wanneer de Europarlementariërs meer te weten willen komen over TTIP, moeten zij hiervoor contact opnemen met de Amerikaanse ambassade. Er is maar twee keer per week de mogelijkheid om een afspraak (van slechts twee uur) te maken. Ook mogen er maar twee Europarlementariërs tegelijk op zo’n afspraak verschijnen.
Zij moeten dan naar de VS ambassade komen en bij binnenkomst ieder elektronisch apparaat overhandigen, dat eventueel gebruikt zou kunnen worden om een kopie te maken. Ook moeten zij ermee instemmen om alles ‘vertrouwelijk te houden’. Daarna worden de Europarlementariërs naar een beveiligde leeskamer gebracht, waar twee ambassadebeveiligers alles in de gaten houden wat zij daar doen.”

Assange vraagt zich af hoe het mogelijk is, dat Europarlementariërs onder deze omstandigheden kunnen inschatten hoe de onderhandelingen precies verlopen.

Buitengesloten
In tegenstelling tot de parlementariërs, kennen de grootste bedrijven ter wereld deze beperkingen niet. Zij hebben al vanaf dag één volledige toegang en hebben ook voortdurend invloed op de onderhandelingen. De EU burgers worden helemaal overal buiten gehouden, zelfs regeringen worden voor een groot deel buitengesloten. Degenen die wél altijd betrokken zijn bij de besprekingen, zijn de grote multinationals.

Een verdrag zoals dit, heeft een meer dan gigántische invloed op bijna alles dat belangrijk voor ons is. Voeding, land- en tuinbouw, het milieu, gezondheidszorg, toegang tot medicijnen, privacy en nog heel, héél veel meer!  
In het filmpje worden ook enkele treffende voorbeelden gegeven van bedrijven die regeringen hebben aangeklaagd voor het belemmeren van hun handelsbelangen.

Augustus 2015

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Lia | Antwoord 15.08.2015 14.57

De teller staat nu al op 66%, dat gaat best snel!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

03.05 | 01:23

Uiteraard teken ik!

...
30.04 | 12:17

Het is ongelooflijk triest dat men bewust de wereld naar de knoppen helpt. Hoe moeten ze dat verantwoorden naar kinderen en kleinkinderen.

...
30.04 | 12:10

Ik stem niet omdat ik aan niemand de macht geef om over mij te regeren op de manier zoals ze doen.

...
28.03 | 11:20

Nadat ik(70+) mijn eigen gemaakte wietolie (onder de tong 3-5 druppels per nacht) ging gebruiken zijn mijn wratten onder mijn oksels allemaal verdwenen. Hoera!

...
Je vindt deze pagina leuk